Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka z buraków, fasoli i cebuli

Składniki:

  • ½ kg buraków
  • 20 dag fasoli Jaś
  • 1 biała cebula
  • 1 łyżeczka listków majeranku
  • 1 łyżka wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Do miseczki wlać wodę, oliwę, miód, ocet winny oraz musztardę.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Następnie ugotować buraki we wrzątku z dodatkiem soli i cukru.
Wówczas je odcedzić, gdy ostygną obrać i pokroić w plasterki.
Wcześniej namoczoną fasolę ugotować na miękko i dodać do buraków.
Wrzucić jeszcze posiekana cebulę, delikatnie przemieszać i polać sosem.
Na koniec schłodzić  w lodówce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *