Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka z brukselką i jajkami

Składniki:

  • 30 dag brukselki
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

    Sos:

  • 1 słoiczek majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka ketchupu
  • ½ łyżeczki skórki startej z cytryny
  • ½ łyżeczki cukru
  • sól
  • pieprz

    Sposób wykonania:
    Składniki sosu wymieszać ze sobą, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
    Następnie brukselkę wrzucić na osolony wrzątek i gotować około 15 minut.
    W między czasie jabłko pokroić w kostkę, którą skropić sokiem z cytryny, cebulę posiekać a pomidory pokroić na mniejsze cząstki.
    Brokuły odcedzić, podzielić na mniejsze kawałki i dodać do reszty składników.
    Całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i polać sosem.
    Przed podaniem udekorować kawałkami jajka i koperkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *