Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka z boczku, pieczarek i roszponki

Składniki

  • 100 g boczku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 g pieczarek
  • Sok z 1 cytryny
  • 50 g prażonych orzechów laskowych
  • 4 pomidory
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 200 g roszponki
  • 75 ml octu balsamicznego
  • 75 ml oliwy z oliwek
  • 1 pęczek szczypiorku

    Sposób wykonania:

    1. Na rozgrzanej oliwie przesmażyć boczek pokrojony w kostkę oraz posiekana cebulę i czosnek po czym dodać pieczarki pokojone w plasterki, skropione sokiem z cytryny.
      Po kilku minutach dorzucić jeszcze pokrojone pomidory oraz orzechy.
      Całość wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
      Następnie roszponkę przełożyć na talerz , skropić ja oliwą oraz octem balsamicznym i oprószyć solą ora pieprzem.
      Przełożyć na nią zawartość patelni i posypać całość posiekanym szczypiorkiem.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *