Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka z bobem i bekonem

Składniki:

  • 1 sałata
  • 100 g bekonu
  • 1 cebula
  • 600 g bobu
  • sok z 2 limetek
  • 125 ml bulionu
  • 70 ml białego octu winnego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • Szczypta cukru
  • 80 ml oliwek
  • 1 limetka
  • 1 papryczka chili

Sposób wykonania:

  1. Sałatę porwać na mniejsze kawałki, bekon zarumienić na rozgrzanej oliwie i przełożyć do kapusty.
    Na patelni po smażeniu bekonu wrzucić posiekaną cebulę oraz bób i delikatnie poddusić po czym dodać bulion, sok z li metek oraz ocet balsamiczny.
    Całość dokładnie wymieszać i trzymać na ogniu około 5 minut.
    Po tym czasie zestawić z ognia i dodać posiekaną natkę pietruszkę.
    Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz oliwa z oliwek.
    Powstałym sosem polać sałatkę i udekorować papryczkami chili oraz kawałkami limetki.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *