Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka z białej fasoli, marchewek i selera

Składniki:

  • ½ kg podłużnej białej fasoli
  • 4-6 ugotowanych marchewek
  • 1 ugotowany seler
  • 2 śledzie w oleju
  • 2 cebule
  • 4 pomidory
  • 1 cytryna
  • kilka łyczek oleju słonecznikowego
  • łyżeczka musztardy
  • pieprz
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • sól

    Sposób wykonania:
    Fasolę ugotować.
    W między czasie seler, marchew oraz cebulę pokroić w drobniutką kostkę a śledzie pokroić w cienkie paseczki.
    Gdy fasola będzie miękka odcedzić ją i wymieszać z pozostałymi składnikami.
    Następnie z jajek wyciągnąć żółtka ( białka można posiekać i dodać do sałatki) i rozetrzeć je razem z  olejem, musztardą oraz sokiem z cytryny.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Przed podaniem udekorować plastrami cytryny i pomidorów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *