Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka włoska z szafranową nutą

Składniki:

  • 1 średni por/ biała część/
  • ½ szklanki orzechów włoskich
  • pęczek natki pietruszki
  • 3 duże pomarańcze
  • 5 łyżek oleju
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta szafranu
  • szczypta mielonego kminku
  • sól, pieprz do smaku
  • pęczek natki pietruszki

    Sposób przyrządzenia:
    Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę,  wymieszać z olejem i sokiem z cytryny. Dodać szafran i i kminek. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Pomarańcze obrać, miąższ pokroić w kosteczkę. Pietruszkę umyć, osączyć na papierowym ręczniku, drobno posiekać. Pora umyć, osączyć i pokroić w talarki. Pomarańcze, pietruszkę i pora polać sosem i delikatnie wymieszać. Wierzch sałatki posypać orzechami. Dobrze smakuje z pieczonym mięsem i białym pieczywem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *