Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka winogronowa

Skład:

  • 1/4kg winogron
  • 12 oliwek
  • 125 g gotowanego ozorka wolowego
  • talerz kiełbasy szynkowej
  • średnia cebula
  • 8 łyżek winnego octu
  • 6 łyżek oliwy słonecznikowej lub z oliwek
  • pół łyżeczki musztardy
  • tarta gałka muszkatołowa 
  •  sol, pieprz, cukier.

 

Sposób wykonania:

Ozor i kiełbasę pokroić w drobna kostkę. Winogrona umyć,
oliwki przeciąć i pozbawić pestek. Cebule pokroić najdrobniej, jak się da.
Oliwę, ocet i musztardę utrzeć na gładki sos, dodać cebule, doprawić gałka,
sola, pieprzem i cukrem. Winogrona jeśli duże pokroić na pół, usunąć
ewentualne pestki. Połączyć wędlinę z oliwkami i winogronami, polać sosem,
wymieszać, podawać po ochłodzeniu na listkach sałaty.

 

 

 

 

 

 

1 comment for “Sałatka winogronowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *