Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka sojowa z pieczarkami

Składniki:

  • 30 dag. kiełków sojowych
  • 15 dag. pieczarek
  • 10 dag. świeżego groszku
  • 2 pomidory
  • pęczek rzodkiewek
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • kilka liści zielonej sałaty
  • 2 łyżki oleju sałatkowego
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżeczka octu winnego
  • sól
  • pieprz

    Przygotowanie:
    Kiełki opłukać i osączyć. Pieczarki obrać i gotować minutę w osolonym wrzątku. Odcedzić i pokroić w plasterki. Skropić sokiem z cytryny. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki. Rzodkiewki pokroić w cienkie krążki. Cebulę pokroić, czosnek rozetrzeć.. Kiełki, groszek ,pieczarki delikatnie wymieszać z zalewą sporządzoną z oleju sałatkowego, sosu sojowego, octu, cebuli i czosnku. Przyprawić solą i pieprzem. Salaterkę wyłożyć liśćmi sałaty, wyłożyć sałatkę i podawać.

    Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Marzena

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *