Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka śledziowa z jabłkiem i ogórkiem

 

Składniki:

  • 7 solonych śledzi
  • 4 jabłka
  • 4 cebule
  • 30 dag korniszonów
  • sól
  • pieprz

     

    Sos:

  • 1 szkl. ketchupu
  • ½ szkl. octu winnego
  • ½ szkl. białego wytrawnego wina
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżka musztardy
  • sól

Sposób wykonania:
Śledzie zalać wodą i odstawić na noc.
Następnego dnia je odcedzić i pokroić w cienkie paski.
Następnie obrane jabłka pokroić w kostkę i dodać do śledzie razem z cebulą pokrojoną w krążki i ogórkami pokrojonymi w plasterki.
Całość wymieszać.
Na koniec łączymy ketchup z winem, octem praz musztardą.
Pod koniec cały czas mieszając powoli dolewać oliwę.
Doprawić do smaku solą oraz cukrem pudrem i polać sosem sałatkę.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *