Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka ryżowa z kiełbasą i pieczarkami

Składniki:

  • 25 dag ryżu
  • 45 dag kiełbasy podwawelskiej
  • 2 pieczarki
  • 1 czerwona papryka
  • 2 jabłka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz

    Sos:

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka białego octu owocowego
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • szczypta suszonej szałwii
  • sól
  • pieprz

    Sposób wykonania:
    Ryż zalać osoloną wodą i ugotować.
    W między czasie pieczarki pokroić w plasterki i przesmażyć je na rozgrzanym oleju.
    Następnie kiełbasę pokroić w plasterki i również obsmażyć.
    Obrane jabłka pokroić w plasterki, które skropić sokiem z cytryny a paprykę pokroić w kostkę.
    Wymieszać ze sobą wszystkie składniki.
    Oliwę wymieszać razem z octem po czym dodać musztardę.
    Ponownie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Następnie dodać do sosu posiekaną natkę pietruszki oraz szałwię i całość lekko podgrzać na małym ogniu.
    Ciepłym sosem polać sałatkę i delikatnie przemieszać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *