Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka rybna z ryżem i ziemniakami

Składniki:

  • 40 dag filetowanej ryby
  • 10 dag ugotowanego ryżu
  • 20 dag ugotowanych ziemniaków
  • 10 dag krewetek z puszki
  • 6 koreczków anchois
  • kilka oliwek
  • łyżeczka kaparów
  • 1 pęczek natki pietruszki

    Sos:

  • 5 dag masła
  • 8 dag mąki
  • 1 szkl. wytrawnego szampana
  • 4 jajka
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Filety oraz ziemniaki pokroić w kostkę po czym dodać do nich ryż, odsączone krewetki, kapary, koreczki anchois oraz oliwki przekrojone na połówki i posiekaną natkę pietruszki.
    Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać.
    Następnie na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę, którą rozprowadzić szampanem.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i odstawić do ostygnięcia, wówczas dodać żółtka i dokładnie wymieszać.
    Na sam koniec dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć.
    Powstałym sosem polać sałatkę i jeszcze raz wymieszać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *