Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka na Walentynki

Składniki:

  • 20 dag ryżu
  • 4 mandarynki
  • 13 dag krewetek w słonej zalewie
  • 1 łyżka octu owocowego
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżeczki musztardy
  • ½ sałaty kędzierzawej
  • 2-3 gałązki koperku
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Ryż ugotować w osolonej wodzie po czym go odcedzić i odstawić do ostygnięcia, wówczas dodać do niego obrane mandarynki podzielone na cząstki oraz odsączone z zalewy krewetki.
    Następnie ocet owocowy wymieszać z sokiem z mandarynek, olejem oraz musztardą i doprawić do smaku solą oraz pieprzem i polać sałatkę.
    Całość dokładnie ale delikatnie wymieszać, wstawić do lodówki pod przykryciem.
    W między czasie sałatę włożyć na chwilkę do letniej wody po czym odsączyć i porwać na małe kawałki, które wsypać do salaterki.
    Na liście sałaty przełożyć ryżową sałatkę i udekorować koperkiem.

    Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Zosia

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *