Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka meksykańska z młodego szpinaku

Składniki:

  • 50 dkg młodych liści szpinaku
  • 1 awokado pokrojone w kostkę
  • 1 pomarańcza, obrana pokrojona w kostkę
  • 1 czerwony grejpfrut obrany, pokrojony w kostkę
  • 3 pokrojone rzodkiewki
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry
  • 3 łyżki wyprażonych ziaren słonecznika

Winegret:

  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka oliwy
  • sól, pieprz, mielony kminek do smaku

Sposób przyrządzenia:
Ziarna słonecznika lekko podrumienić na suchej patelni. Składniki sosu dokładnie wymieszać. Umyte i osuszone listki szpinaku ułożyć na półmisku. Awokado obrać i pokroić jako ostatnie aby nie ciemniało. Awokado, pomarańcze, grejpfruta i rzodkiewkę wymieszać, ułożyć z nich kopczyk na listkach szpinaku, polać sosem winegret i posypać ziarnami słonecznika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *