Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka makaronowa z wędliną

Składniki:


  • 25 dag makaronu
  • 2 cienkie pory
  • 25 dag wędliny
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 szkl.bulionu z kostki
  • 3 łyżki octu
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz

Wykonanie:
Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu w dużej ilości osolonej wody, następnie odcedzić i przestudzić. Pory przekroić wzdłuż i dokładnie umyć, a nastepnie pokroić w plasterki i zblanszować przez 30 sekund we wrzącej wodzie. Po osączeniu przelać zimną wodą. Wędline obrać ze skóry, pokroić i podsmażyć bez tłuszczu przez 5 minut na średnim ogniu. Paprykę przekroić na pół, dokładnie oczyścić i pokroić w kostkę. Z bulionu, octu, oliwy, musztardy, pieprzu i soli przygotować sos do sałatki. Wszystkie składniki wymieszać i zalać sosem. Pozostawić pod przykryciem na co najmniej 20 minut.
Przepis nadesłała na II Edycję Konkursu Renata Dusza 27-300 Lipsko ul.Śniadeckiego 3a/18

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *