Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka makaronowa z owocami morza

Składniki:

    • 25 dkg makaronu świderki (fusilli)
    • 25 dkg mixu owoców morza
    • 25 dkg brokułów
    • 25 dkg cukinii
    • 1 czerwona cebula
    • 1 pomidor
    • 15 czarnych oliwek bez pestek
    • 2 łyżki octu winnego
    • 4 łyżki oliwy
    • 1 łyżeczka musztardy w proszku
    • sól, pieprz, pieprz kajeński


    Sposób przyrządzenia:
    Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, przelać zimną wodą, pozostawić na durszlaku do obsączenia. Przygotować sos, ocet, oliwę i musztardę wymieszać, przyprawić. Owoce morza blanszować przez 5 minut we wrzątku, odcedzić, wymieszać z przygotowanym sosem, odstawić do lodówki na 60 minut. Brokuły wrzucić do wrzątku na 5 minut, odcedzić, przelać zimną wodą. Cebulę obrać pokroić na pół plastry, pomidory pokroić w kostkę. Wszystkie składniki ostrożnie wymieszać, wyłożyć na półmisek, udekorować zieleniną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *