Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka czerwono-zielona

Składniki:
• 1 główka kruchej sałaty
• 2 duże pomidory
• 1 świeży ogórek
• pół kostki sera feta
• mały słoiczek czarnych oliwek
• słoiczek czerwonej papryki (marynowanej) lub jedna świeża
• sól
• pieprz
• zioła prowansalskie

 SOS:
• ząbek czosnku
• szklanka oliwy z oliwek
• łyżeczka musztardy
• estragon
• pół kieliszka białego wina wytrawnego

Sposób przyrządzenia:
Warzywa umyć. Liście sałaty rozerwać na nieduże kawałki. Pomidory pokroić w ćwiartki, ogórek pokroić. Paprykę wydrążyć i pokroić na cienkie paseczki. Układać warzywa warstwami, stosując zasadę zmiany kolorów: sałata, pomidory, ogórek, papryka. Warzywa posolić, dodać pieprz.
Ser feta pokroić w małą kostkę, Posypać serem warzywa. Oliwki pokroić na połówki, posypać na ser. Wszystko przysypać ziołami prowansalskimi.
SOS: do oliwy dodać musztardę, wino, zmiażdżony ząbek czosnku i estragon. Wymieszać i polać sałatkę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *