Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka Aleksandry

Składniki:

  • 1 sałata zielona masłowa
  • 1 sałata czerwona
  • ½ czarnej rzepy
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 1 pęczek dymki
  • 2 jabłka
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka ziarna sezamowego
  • 1 łyżka białego octu
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Obraną rzepę pokroić w paski, które posypać solą, polać octem i odstawić na 15 minut.
    W między czasie obrane jabłka pokroić w cząstki, które skropić ½ soku z cytryny.
    Rzodkiewki pokroić w plasterki, sałatę porwać na mniejsze kawałki a dymkę posiekać.
    Następnie resztę soku z cytryny wymieszać z solą oraz pieprzem  i wylać na dni miski.
    Wrzucić sałatę, potem dymkę, jabłka na koniec rzepę.
    Posypać ziarnem sezamowym oraz rzodkiewkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *