Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ryżowy deser z konfiturą z wiśni

Składniki:

  • 3 szkl. ryżu ugotowanego na mleku z dodatkiem cukru, cukru waniliowego i szczyptą soli
  • ½ szkl. cukru pudru
  • 1 ½ szkl. rodzynek
  • skórka starta z cytryny
  • 4 jajka
  • żółtko
  • masło do formy
  • cukier puder do posypania
  • konfitura z wiśni
     

Sposób wykonania:

  1. Żółtka utrzeć razem z cukrem pudrem po czym dodać ryż, rodzynki sparzone wrzątkiem oraz skórkę z cytryny.
    Gdy składniki się połączą dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć.
    Powstały krem przelać do formy wysmarowanej masłem .
    Wierzch wyrównać i posypać cukrem pudrem.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni i piec około 35 minut.
    Przed podaniem wierzch posmarować konfiturą z wiśni.
     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *