Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ryżowy deser i powidła morelowe

Składniki:

  • 3 szkl. ryżu ugotowanego na mleku z masłem, cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli
  • ¾ szkl. mleka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 szkl powideł morelowych
  • 2 białka
  • łyżeczka cukru do białek
  • masło do formy

Sposób wykonania:

  1. Żółtka utrzeć razem z cukrem waniliowym oraz cukrem pudrem po czym dodać mleko, wymieszać i zalać ryż.
    Odstawić na kilka minut po czym przełożyć do naczynia do zapiekania wysmarowanego masłem.
    Wierzch wyrównać i rozsmarować na nim warstwę powideł morelowych.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i zapiekać około 20 minut.
    Po tym czasie udekorować deser białkami ubitymi na sztywną pianę i jeszcze raz wstawić do piekarnika aby piana się zarumieniła.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *