Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ryżowe pierożki z krewetkami

 

Składniki:

 

  • 1 białko
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki wytrawnego sherry
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżeczka sosu hoi sin
  • 225 g gotowanych krewetek
  • 4 cebulki dymki
  • 25 g ponikła słodkiego z puszki
  • 8 arkuszy chińskiego papieru ryżowego
  • olej
  • sos hoisin

Sposób wykonania;
Mąkę kukurydzianą wymieszać razem z białkiem po czym dodać posiekana dymkę, odsączone ponikło, krewetki, cukier, sherry oraz sos hoisin.
Całość dokładnie wymieszać.
Arkusze ryżowe zanurzyć na chwilę w wodzie i rozłożyć pojedynczo na blacie.
Na każdym rozłożyć odrobinę farszu i zawinąć tak jak na gołąbki.
Smażyć pierożki partiami na rozgrzanym oleju około 5 minut,
Przed podaniem odsączyć na kuchennym ręczniki i skropić sosem hoisin.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *