Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ryżowe kotlety z selerem

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mleka
  • 4 dag margaryny
  • 20 dag selera
  • 8 dag oleju
  • 10 dag startego sera żółtego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki tartej bułki
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Ryż ugotować na sypko na wodzie z mlekiem i 2 dag tłuszczu.
    W między czasie obgotować seler i następnie z połową ryżu zemleć.
    Utrzeć żółtka z 2 dag margaryny, z białek ubić pianę włożyć do nich ryż z selerem oraz zieloną pietruszkę. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Wymieszać na końcu dodając lekko ubite białka.
    Uformować wałek wyłożyć na stolnice posypaną tartą bulką i nożem odciąć równe kotlety. Każdy kotlet obtoczyć w tartej bułce i usmażyć.

    Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie Świata przez Weronikę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *