Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ryżowe jądra z nadzieniem czekoladowym

Jądra ryżowe:

  • 2 szklanki ryżu preperowanego
  • 4 łyżki miodu
  • 2 krówki
  • łyżka kakao
  • łyżka masła

    Nadzienie:

  • krem czekoladowy typu Nutella

    Polewa czekoladowa:

  • 2 łyżki mleka
  • 8 kostek mlecznej bądź gorzkiej czekolady
  • garść posiekanych orzechów włoskich

    Potrzebne będą:

  • 2 chochle
  • łyżka – drewniana i obiadowa
  • garnuszek
  • nóż
  • ok 0.5 l gorącej wody

    Sposób przygotowania:
    Na patelni rozpuść masło z miodem. Dołóż połamane krówki i rozpuść. Wrzuć ryż preparowany i kakao. Wszystko dokładnie połącz.
    Od razu wypełnij ryżem chochle. W środku zrób dołek, który później napełnimy kremem. Jeśli ryżu jest za dużo nadmiar usuń nożem.
    Najlepiej zrobić go końcówką drewnianej łyżki.
    Ryż zostawiam w lodówce do schłodzenia na pół godziny.
    W tym czasie zagotowujemy wodę, wlewamy do garnuszka.
    Wyciągamy chochle i zanurzamy ją w wodzie – tak by nie dotknąć ryżu, ale tylko chochlę, by ryż można było z łatwością wyjąć. Jeśli jednak sprawia nam to jakiś problem należy podważyć troszkę ryż nożem.
    Następnie każdy dołek w ryżu wypełniamy ulubionym kremem czekoladowym.
    Stawiamy dołem do talerza – tak by wierzch był półokrągły.
    Zostawiamy ponownie na 30 minut do lodówki.
    W międzyczasie zagrzewamy mleko i dodajemy czekoladę.
    Dokładnie mieszamy, aby się dokładnie rozpuściła.
    Gorącą czekoladą polewamy nasze ryżowe jądra i dekorujemy dowolnie orzechami.

    Deser proponuje dla osób, które uwielbiają słodkości.

    Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez kr0pk4

     

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *