Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ryżowe ciasto z migdałami

Składniki:

 

  • 1 l mleka
  • szczypta soli
  • 250 g ryżu
  • 90 g cukru
  • starta skórka z 1 cytryny
  • 100 g prażonych migdałów
  • 2-3 krople esencji migdałowej
  • 4 jajka
  • masło
  • bułka tarta

 

 

Sposób wykonania:

  1.  
    Mleko zagotować razem z solą po czym wsypać ryż i trzymać na małym ogniu do miękkości ryżu, wówczas zdjąć z ognia i dodać cukier oraz skórkę z cytryny.
    Gdy ryż ostygnie dodać posiekane migdały, żółtka oraz esencję migdałową.
    Całość dokładnie wymieszać, dodając na koniec białka ubite a sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
    Delikatnie wymieszać.
    Następnie formę o średnicy 25 centymetrów wysmarować masłem i posypać bułką tartą po czym wyjąć na nią masę ryżową.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec ok. 40 minut.

     

    Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Jola J

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *