Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ryżowe ciasteczka

Składniki:
paczka kleiku ryżowego
pół kostki margaryny
3 łyżki śmietany
3 jaja
pół szklanki cukru
5 łyżeczek wiórek kokosowych
cukier waniliowy
łyżeczka proszku do pieczenia
dżem lub konfitura (niekoniecznie)

Sposób przyrządzenia:
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Po wyrobieniu formatujemy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego. Na blasze wyłożonej posmarowanym pergaminem lub folią ( w przypadku folii szybciej się upieką) układamy je w dość dużych odstępach, bo ciastka urosną. W każdej kulce robimy wgłębienie w które po upieczeniu wkładamy trochę dżemu lub konfitury. Pieczemy od 15 do 30 minut ( zależy od piekarnika ) w temperaturze ok. 180 stopni. Kiedy ciasteczka się przyrumienią znaczy, że są już upieczone.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *