Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ryżowa zapiekanka z boczkiem

Składniki:

  • 3 woreczki ryżu
  • 40 dag wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 pomidory
  • 10 dag żółtego sera
  • 1 szklanka rosołu
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • ketchup

Sposób przyrządzenia:
Ryż wrzucić do wrzącej osolonej wody. Gotować pod przykryciem na małym ogniu około 5 minut i ostudzić. Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na patelni. Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę z czosnkiem dodać do boczku i razem smażyć. Ostudzić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do dużej miski przełożyć ryż, zrumieniony boczek, pomidory wraz z sokiem i starty ser. Do tego dodać rosół, śmietanę i majeranek. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia do zapiekania. Zapiekać około 30 minut w temperaturze 180 °C. Gorącą zapiekankę polać ketchupem. Składniki wystarczą na około 4 porcje. Smacznego.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Beata Kosmenda

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *