Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ryżanka z zielonym groszkiem

 

Składniki:

  • 50 g masła
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 dag szynki
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • 350 g łuskanego zielonego groszku
  • 1 l gorącego rosołu wołowego
  • 250 g ryżu
  • sól
  • pieprz
  • 6 łyżek startego parmezanu

 

Sposób wykonania:

  1. Do połowy rozgrzanego masła wlać oliwę i zeszklić na nim posiekaną cebulę po czym dodać posiekany czosnek oraz pietruszkę i trzymać na ogniu jeszcze ok. 2- 3 minut.
    Następnie wsypać groszek, pokrojoną szynkę i dodać kilka łyżek rosołu.
    Całość wymieszać i pozostawić na ogniu pod przykryciem ok. 8-10 minut.
    Po tym czasie wlać pozostały rosół oraz wsypać ryż.
    Gotować jeszcze ok. 13-15 minut.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i dodać jeszcze resztę masła i podgotować jeszcze 2-3 minuty.
    Przed podaniem posypać parmezanem.

     

    Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Małgorzata D

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *