Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ryż zapiekany z jabłkami i rodzynkami

Składniki:

  • 10 jabłek
  • 1/3 szklanki ryżu
  • 2 łyżeczki rodzynek
  • 1 pierś kurczaka
  • kilka suszonych śliwek
  • szklanka łuskanych orzechów włoskich
  • sól, pieprz do smaku

    Sposób przyrządzenia:
    Jabłka umyć, odciąć wierzchy od strony ogonków i usunąć gniazda nasienne. Rodzynki namoczyć, ryż ugotować na sypko, pierś kurczaka ugotować, drobno pokroić. Śliwki i orzechy posiekać. Wszystkie składniki wymieszać doprawić solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowanym nadzieniem napełnić jabłka, ułożyć na blaszce, przykryć odkrojonymi wierzchami i wstawić do piekarnika na około 20 minut.

     

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *