Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ryż zapiekany rodzynkami i orzechami

Składniki:

  • 2 szkl. ryżu
  • ½ szkl. wyłuskanych orzechów
  • ½ szkl. rodzynków
  • 2-3 łyżki miodu
  • łyżka masła
  • 1 szkl. mleka
  • 2 łyżki cukru
  • skórka starta z ½ cytryny
  • sól

Sposób wykonania:

  1. Ryż zalać wodą tak aby go przykryła.
    Dodać masło, skórkę z cytryny oraz sól i cukier.
    Następnie wstawić go pod przykryciem do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.
    Dusić do momentu, aż woda wyparuje, wówczas wlać mleko i gotować do miękkości.
    W między czasie orzechy podsmażyć na rozgrzanej patelni, wrzucić je razem z rodzynkami do ryżu na 15 minut przed końcem gotowania.
    Przed podaniem polać miodem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *