Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ryż z wieprzowiną i krewetkami

 

Składniki:

  • 4 szkl. ugotowanego na parze ryżu
  • 150 g schabu
  • 150 g krewetek
  • 1 cebula
  • 7 łyżek oleju sojowego
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 pęczek natki kolendry
  • zielona cebulka
  • 2 łyżki pasty pomidorowej
  • 2 czerwone papryczki chili

 

Sposób wykonania:

  1. Wieprzowinę pokroić w paski  po czym wymieszać ją z sosem sojowym i odstawić na 10 minut.
    Następnie przełożyć wieprzowinę na patelnie z rozgrzanym olejem, wrzucić pokrojoną cebulę i krewetki, trzymać na ogniu przez kilka minut.
    Dodać jeszcze cukier, pastę pomidorową i doprowadzić do wrzenia, wówczas dodać jeszcze ryż, wymieszać i zdjąć z ognia.
    Na tą sama patelnie wlać roztrzepane jajka, smażyć jak się zetną i z powrotem wrzucić ryż.
    Dokładnie wymieszać i podgrzać.
    Przed podaniem udekorować dymką i listkami kolendry.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *