Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ryż z szafranem

Pyszny przepis na ryż z szafranem. Piękny kolor i jeszcze lepszy smak. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: ryżu, nitek szafranu, masła, bulionu i czosnku. 
 

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu risotto
  • 1 porcja szafranu 
  • 1 l bulionu
  • 3 łyżki masła
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • parmezan
  • natka pietruszki
  • kieliszek białego wytrawnego wina
  • oliwa
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Obraną cebule posiekać.
    Czosnek również posiekać, lub przecisnąć przez praskę.
    Wówczas wrzucić cebulę z czosnkiem na patelnię z rozgrzaną oliwą i masłem.
    Przesmażyć po czym wsypać ryż.
    Wymieszać i razem przez chwilę trzymać na ogniu.
    Następnie zalać całość winem.
    Nadal gotować do momentu, aż wino odparuje. 
    W między czasie bulion zagotować w osobnym garnku.
    Wówczas wlać łyżkę wazową do ryżu.
    Gotować do momentu, aż ryż wchłonie cały płyn.
    Wówczas wlać kolejną łyżkę i tak do skończenia się bulionu. 
    Na sam koniec dodać jeszcze szafran, masło i parmezan.
    Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku pieprzem.
    Przed podaniem posypać natką pietruszki. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *