Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ryż z owocami i orzechami

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 2 szklanki wody
  • ½ szklanki orzeszków ziemnych
  • 1 łyżka orzechów włoskich
  • 1 łyzka pestek dyni
  • 10 dkg suszonych i kondensowanych owoców
  • 1 łyżka masła
  • sól, cukier do smaku


Sposób przyrządzenia:

Ryż dokładnie opłukać na sicie. W rondlu doprowadzić do wrzenia wodę. Na patelni rozgrzać masło, dodać ryż, smażyć mieszając aż stanie się szklisty. Tak przygotowany ryż dodać do wrzącej wody, przyprawić solą, gotować powoli aż ryż będzie prawie miękki. Dodać owoce, obrane ze skórki orzechy ziemne i włoskie, wymieszać. Gotować Az ryż będzie odpowiednio ugotowany. Dodać cukier, wymieszać i podawać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *