Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ryż z groszkiem i serem

Składniki:

  • 350 g ryżu
  • 3 łyżki masła
  • 200 g cebuli
  • 100 g boczku
  • 1 l bulionu
  • 250 g zielonego groszku
  • 60 g startego sera
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz

    Sposób wykonania:

    1. Boczek pokroić w kostkę a cebulę posiekać i przesmażyć razem na rozgrzanym maśle, wówczas dodać ryż.
      Całość wymieszać i smażyć aż ryż stanie się szklisty po czym wrzucić groszek i podlać odrobiną bulionu.
      Trzymać na ogniu aż ryż wchłonie cały płyn i wlewamy kolejne porcje do wchłonięcia całego bulionu.
      Po tym czasie dodać jeszcze ser i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
      Przykrywamy na 3 minuty po czym zdejmujemy pokrywkę i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *