Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ryż z bekonem i zielonym groszkiem

Składniki:

  • 4 szklanki ugotowanego ryżu
  • 10 dkg bekonu lub boczku
  • 3 jajka
  • 4 posiekane ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 2 szklanki groszku zielonego z puszki
  • olej

    Sposób przyrządzenia:
    Na patelni rozgrzać olej, dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, smażyć kilka minut mieszając. Używając łyżki cedzakowej wyłożyć cebulę na talerz. Na pozostałym ze  smażenia  cebuli oleju usmażyć omlet ze zmiksowanych jaj, wyłożyć również na talerz. Boczek lub bekon pokroić w paski, obrumienić na patelni, dodać ryż, wymieszać. Dodać cebulę, pokrojony omlet i groszek oraz czosnek. Dokładnie wymieszać , ewentualnie przyprawić solą i pieprzem, chwilę podgrzewać i natychmiast podawać.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *