Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ryż i szafran

Tym razem przepis na przygotowanie aromatycznego ryżu. A mianowicie ryż gotowany na bulionie z szafranem. Pozostałe składniki potrawy: cytryna, masło, cebulka, czosnek i imbir. 
 

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu 
  • 1/3 łyżeczki szafranu
  • 1 duża cytryna
  • 2 szklanki bulionu
  • 1 niewielka cebula
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 cm kawałek imbiru
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki

Sposób wykonania:

  1. Bulion przelać do garnka i doprowadzić do wrzenia.
    Wówczas zdjąć go z ognia i dodać do niego szafran. 
    Wymieszać i odstawić pod przykryciem na około 15 minut.
    W między czasie obrana cebule i czosnek posiekać.
    Wrzucić je do rondelka z rozgrzanym masłem.
    Gdy się zeszklą dodać ryż oraz posiekany imbir.
    Zalać całość bulionem z dodatkiem szafranu.
    Wymieszać i trzymać na malutkim ogniu około 15 minut.
    Po tym czasie zdjąć garnek z ognia i dodać jeszcze sok i skórkę z cytryny.
    Wymieszać i posypać posikaną zieleniną. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *