Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ryż i krewetki Artura

Mix kolorów i smaków. Pyszności z owoców morza. Dziś przepis na krewetki z ryżem. Do wykonania tego przepisu będziesz potrzebować: ryżu, krewetek, czosnki, imbiru i chilii.
 

Składniki:

  • 250 g mrożonych krewetek
  • 1 woreczek ryżu
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek zmielonego imbiru
  • 1 papryczka chilii
  • ½ łyżeczki curry
  • 2 łyżki oleju 
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • ½ pęczka natki pietruszki 

Sposób wykonania:

  1. Ryż ugotować najlepiej według opisu na opakowaniu.
    Rozmrożone krewetki osuszyć na papierowym ręczniku.
    Następnie obrany czosnek przecisnąć przez praskę.
    Papryczkę chilii przekroić wzdłuż na pół, uznać wszystkie nasionka a resztę drobno posiekać.
    Wrzucić ją razem z czosnkiem na patelnie z rozgrzanym olejem.
    Dodać jeszcze imbir i mieszając trzymać na średnim ogniu.
    Gdy czosnek zacznie się rumienić wrzucić krewetki.
    Smażyć je około 10 minut, aż ładnie się zrumienią.
    Na koniec doprawić do smaku curry oraz sosem sojowym.
    Gotowy ryż odcedzić i przełożyć na talerz.
    Ułożyć krewetki na ryżu i posypać całość posiekaną natką pietruszki. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *