Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ryż gotowany na mleku z owocami i bitą śmietaną

Składniki:

  • 25 dkg ryżu
  • ¾ litra mleka
  • 15 dkg cukru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli


 

Sposób przyrządzenia:
Ryż starannie wypłukać, wlać tyle wody , żeby ryż był przykryty i postawić na ogniu, gdy wchłonie wodę dolać mleko, dodać cukier waniliowy i szczyptę soli. Postawić na ogniu i gotować około 35 minut. Pod koniec gotowania dodać cukier, wymieszać i odstawić. Dodać żółtka, masło i wymieszać. Tak przyrządzony ryż dobrze smakuje z różnymi owocami. Maliny, truskawki, jagody, brzoskwinie, morele. Można polać sokiem owocowym, lub podawać z bitą śmietaną.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *