Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ryż cytrynowy na ostro

 

Składniki:

  • 400 g ryżu basmati
  • 3 czerwone papryczki chili
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
  • 1 łyżka masła
  • pęczek natki kolendry
  • 3 łyżki oleju ryżowego
  • 1 zielona papryczka chili
  • kilka liści curry
  • 1 łyżka niesolonych orzechów nerkowca
  • ½ łyżeczki mielonej kurkumy
  • 2 cytryny
  • sól

 

Sposób wykonania:

  1. Ryż zalać dużą ilością osolonej wody i gotować do miękkości po czym odcedzić i wymieszać z łyżką masła.
    Następnie na rozgrzanym oleju uprażyć ziarna gorczycy po czym dodać imbir, chili, liście curry i orzechy.
    Całość wymieszać i trzymać na ogniu około1 minuty, wówczas dodać sok z cytryny, kurkumę oraz sól.
    Podlać odrobiną wody i dusić jeszcze 2 minuty i dodać ryż.
    Cały czas mieszając podgrzać aby ryż pokrył się równomiernie sosem.
    Przed podaniem posypać jeszcze kolendrą.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *