Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Panga cytrynowa

Panga  cytrynowa
Składniki:

– filety z Pangi
– 1 cytryna
– masło (dwie łyżki)
– łyżeczka oliwy do posmarowania brytfanki
– łyżka świeżej natki pietruszki
– sól pieprz

Wykonanie:
Filety z Pangi, osuszamy ręcznikiem papierowym, delikatnie nacinamy każdy w poprzek filet zgodnie z kątem układu mięśni (3-4 razy), do kat przygotowanych kieszonek wkładamy pół-plasterki cytryny. Solimy i pieprzymy filety. Układamy na wysmarowanej oliwą brytfance, i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15-20 minut.
W tym czasie sporządzamy sos: Do roztopionego masła, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i sok z połowy cytryny, wszystko dokładnie mieszamy aż zacznie się gotować – można w tym czasie dodać sok, który wypłynął w czasie pieczenia ryby. Upieczoną rybę układamy na talerzach uprzednio polanych sosem
.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *