Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Karp bosmana

Składniki:

  • 1 kg karpia
  • ½ szkl oleju
  • 1 szkl śmietany kremówki
  • ½ szkl białego wina
  • 3 łyżki startego chrzanu
  • sól
  • cukier
  • pieprz
  • sok z cytryny

Sposób wykonania;
Karpia dokładnie wypatroszyć i oczyścić, usuwając głowę, ogon oraz płatwy.
Następnie podzielić go na mniejsze porcje, które oprószyć solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny i obtoczyć w mace.
Obsmażyć na złoto na rozgrzanym oleju po czym podlać go winem i dusić około 10 minut.
Po tym czasie wlać śmietanę wymieszana z chrzanem.
Na koniec doprawić do smaku cukrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *