Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ryba z rusztu w orientalnym sosie

Składniki:

  • 1 kg filetów z dorsza
  • 2 szkl. mleka
  • sól
  • pieprz

    Sos:

  • ½ szkl. oleju
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki wódki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka musztardy
  • ¼ łyżeczki ostrej papryki
  • 3 łyżki cukru
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Filety podzielić na porcje, które zalać mlekiem z dużą ilością pieprzu.
    Wstawić do lodówki na 3 godziny.
    Po tym czasie wyjąć z mleka i oprószyć solą oraz pieprzem.
    Następnie składniki podane na sos dokładnie ze sobą wymieszać i natrzeć nim ryby.
    Przełożyć na aluminiowa tackę i zapiekać na ruszcie około 20 minut.
    W trakcie pieczenia smarować resztą sosu.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *