Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ryba w winie z gruszkami

Składniki:

  • 70 dag filetów rybnych
  • 6 gruszek
  • 1 cytryna
  • 400 ml białego wytrawnego wina
  • 100 ml śmietany
  • 4 łyżki oleju
  • sól, pieprz


Sposób przyrządzenia:
Oczyścić filety rybne, pokroić, posypać solą i pieprzem z obu stron. Wycisnąć sok z cytryny i polać nim filety. Odczekać 10 min., aż filety nasiąkną sokiem. Pokroić gruszki w kostkę, rozgrzać olej i lekko poddusić gruszki. Wlać wino, wymieszać i chwilę potrzymać na małym ogniu. Podduszone gruszki przełożyć do specjalnego naczynia wysmarowanego olejem, a na wierzchu ułożyć filety rybne. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika na ok.30 minut. W czasie pieczenia skrapiać winem i wodą. Przed końcem pieczenia zalać śmietaną i piec jeszcze 3 min. Po upieczeniu przełożyć na półmisek.
Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez edison

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *