Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ryba smażona w marynacie z warzywami

 

Składniki:

Ryba ok. 1-1,5 kg (może być karp, amur lub inna). Warzywa – 1 marchew, 1 pietruszka, 1 por, 1/2 selera, 1 cebula. Marynata – 6 szkl. wody, 1,5 szkl. octu 10%, 5 dużych (płaskich) łyżek cukru, 1 duża łyżka soli, 1 cebula, listek laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, mała szczypta ziaren gorczycy.

Sposób przyrządzenia: Rybę sprawić, wyfiletowć, przeciąć wzdłuż grzbietu, podzielić na paski 2,5-3 cm, posolić. Następnie układać w szklanej lub porcelanowej misce przekładając warzywami i cebulą. Rybę pozostawić w lodówce przez noc (można krócej), a następnie otoczyć w mące i smażyć na oleju. Przygotować marynatę: wodę z przyprawami zagotować, dodać ocet, cukier, sól i ostudzić. Na pozostałym po smażeniu ryb tłuszczu udusić warzywa. Rybę układać w szklanej lub porcelanowej misce przekładając uduszonymi warzywami. Całość zalać zimną marynatą i wstawić do lodówki.

Sposób podania: Na zimno, jako przekąska, z dodatkiem pieczywa. Ryba jest najlepsza na drugi, trzeci dzień.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *