Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ryba duszona z chrzanem

Składniki:

  • 1 duży karp
  • 1 słoiczek chrzanu
  • 3dkg maki
  • 1 szklanka śmietany
  • 5 dkg maki
  • olej do smażenia
  • sól, cukier
  • sok z cytryny
  • zielona pietruszka

    Sposób przyrządzenia:
    Karpia oczyścić, umyć , osączyć na papierowym ręczniku, pokroić na porcje, oprószyć mąką. Obsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złocisty kolor .W żaroodpornym naczyniu ułożyć usmażone porcje ryb, dodać 1/8 litra wody. Dusić na bardzo małym ogniu około 20-30 minut. Pod koniec duszenia dodać słoiczek chrzanu i śmietanę, doprawić do smaku solą ,  cukrem i sokiem z cytryny, i jeszcze moment gotować. Wyłożyć ostrożnie na półmisek, przybrać zieleniną. Dobrze smakuje z ziemniakami i surówką. Rybę podawać na gorąco.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *