Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ruskie pierogi Danuty

 

Składniki:
Ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka dość ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli

Farsz:

  • 30 dkg ugotowanych ziemniaków
  • 10 dkg boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 20 dkg chudego twarogu
  • Do polania pierogów:
  • śmietana lub wędzony boczek przesmażony

Sposób przyrządzenia:
Składniki na ciasto łączymy ze sobą, chwile wyrabiamy, mozna dodac troche wody, tak by ciasto nie było zbyt twarde.
Ugotowane ziemniaki okraszamy przesmażonym boczkiem i zeszklona cebulką. Rozgniatamy na puree. Doprawiamy pieprzem i solą. Gdy wystygną dodajemy rozdrobniony twaróg i wszystko dokładnie łączymy.
Ciasto dzielimy na trzy części. Rozwałkowujemy na 2 milimetrowy placek, szklanką wycinamy kółka, na każde nakładamy łyżeczką farszu i dokładnie sklejamy.
Zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Na gotującą sie wodę wrzucamy stopniowo pierogi. Delikatnie mieszamy i czekamy aż wypłyną na wierzch. Pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową do miski z zimną wodą i od razu odcedzamy je na durszlaku. Pierogi podajemy polane tłuszczykiem z boczku lub kwaśną śmietaną.

Przepis nadesłany na konkurs „Pierogowy Konkurs Pychotka” przez Danutę

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *