Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Rumiane ciasto śliwkowe

Składniki:

 

  • 3 szkl. mąki
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 4 jajka
  • 2/3 kostki masła
  • 2 op. cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek kefiru
  • śliwki
  • cukier do posypania
  • tłuszcz do fory
  • bułka tarta do formy

 

 

Sposób wykonania:

  1. Masło utrzeć z cukrem waniliowym i cukrem pudrem po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo żółtka oraz kefir.
    Gdy składniki się połączą dodać mąkę oraz proszek do pieczenia.
    Całość dokładnie wyrobić w trakcie dodając białka ubite ba sztywną pianę.
    Ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
    Na wierzchu ułożyć śliwki przekrojone na połówki.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 45 minut.
    Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *