Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Rulon staromiejski

Składniki:


• 1 kg chudego, cienkiego boczku bez kości i skóry
• 10 dag suszonych śliwek
• 2 łyżki rodzynek
• 2 łyżki kaszy manny
• 6 ząbków czosnku
• 5 liści laurowych
• 1/2 łyżeczki majeranku
• 1/2 łyżeczki cząbru
• łyżeczka pieprzu
• 2 łyżki oleju
• 2 łyżki wódki
• łyżka soli

Sposób przyrządzenia:
Umyj i osusz boczek. Ostrym nożem zetnij nadmiar mięsa (przyda się do bigosu lub farszu do pasztecików) – powinien powstać płaski, łatwy do zrolowania płat surowego boczku. Rozetrzyj 3 ząbki czosnku z małą łyżeczką soli i pieprzu. Dodaj wódkę i majeranek. Marynatą natrzyj boczek, zroluj ściśle, zawiń w folię aluminiową i wstaw na noc do lodówki. Następnego dnia natnij ostrym nożem "tłustą" stronę boczku (czyli tę, z której zdjęto skórkę) w niezbyt głęboką kratkę. Ułóż kratką do spodu na drewnianej deseczce. W miseczce wymieszaj pokrojone w paseczki śliwki, rodzynki, kaszę, 3 zmiażdżone ząbki czosnku i cząber. Wlej 3 – 4 łyżki gorącej wody, wsyp trochę soli i pieprzu.
Wymieszaj. Tak przygotowany farsz rozsmaruj na boczku. Zwiń – niezbyt ściśle – roladę, zepnij bok wykałaczkami i przeplatając grubą nitkę przez wykałaczki zesznuruj rulon. Posmaruj wąską brytfannę olejem, włóż rulon, przykryj folią aluminiową i piecz w nagrzanym do 180ºC piekarniku. Po 20 minutach wlej na dno pół filiżanki gorącej wody.
Piecz dalej (około 40 minut) i od czasu do czasu polewaj boczek sosem z dna brytfanny.
Gdy jest miękki, zdejmij folię i podpiecz na złoto. Wystudzony w brytfannie, zawiń w pergamin i włóż do lodówki.
Podaj na zimno z sosem chrzanowym lub borówkowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *