Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Różki francuskie

Składniki:

  • mąka 4 szkl
  • śmietana 250 ml
  • drożdże 2 dkg
  • margaryna Palma 1 kostka
  • cukier ½ szkl
  • zapach
  • dżem – jaki lubicie
  • jajko do smarowania 
     

    Sposób wykonania:
    Śmietanę rozcieramy z drożdżami. Mąkę siekamy z tłuszczem dodając wszystkie składniki. Wyrabiamy gładkie ciasto. Wałkujemy na grubość ½ cm i wycinamy trójkąty – takie o boku 5-7 cm. Nakładamy dżem i zwijamy tworząc półksiężyce. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Pieczemy w temperaturze 160-180’C przez 20-30 minut na złoto-brązowy kolor.
     
    Takie rożki możecie zrobić również z serem białym lub konfiturą. Nie mam pojęcia dlaczego zwą się francuskie bo ciasto jest jakby drożdżowe ale są bardzo smaczne.

    Przepis nadesłany na Letni konkurs Prymat przez Ewelosa

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *