Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Rosół królewski pychotka

Składniki:

  • 1 kg mięso wołowe (łopatkę, szponder mostek)
  • 1 kg mięso drobiowe z kury, kurczaka, indyka
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • plasterek selera i kawałek łodygi
  • natka pietruszki
  • 2 białe części pora
  • ¼ małej główki kapusty włoskiej
  • ¼ małego kalafiora
  • ¼ buraka ćwikłowego ( nada piękny złoty kolor rosołowi)
  • 2 małe cebule
  • 2, 3 ząbki czosnku
  • liść laurowy
  • pieprz ziarnisty
  • ziele angielskie
  • łyżeczka cukru

Sposób przyrządzenia:
Mięso bardzo dokładnie płuczemy. Wkładamy do zimnej wody i podgrzewamy nie doprowadzając do wrzenia. Ponownie odlewamy wodę i jeszcze raz bardzo dokładnie płuczemy w zimnej wodzie. W odpowiednio dużym garnku mięso zalewamy zimną wodą , doprowadzamy do wrzenia i powolutku gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut. W tym czasie łyżką cedzakową zbieramy z powierzchni tworzącą się pianę tzw. szumowinę. Jarzyny czyścimy, obieramy i wraz z kapustą, 1 cebulą przyprawami i czosnkiem dodajemy do „mrugającego” powoli mięsa. Drugą cebulę obieramy z luźnych łusek, przypiekamy i również dodajemy do garnka. Całość gotujemy przez około 4 godziny, bez przykrycia, naprawdę bardzo powoli co zapewni nam że rosół będzie klarowny. Odparowany wywar uzupełniamy wrzątkiem. Przecedzamy przez gęste sito, doprawiamy do smaku. Podajemy z domowym makaronem, posypany natką pietruszki z dodatkiem pokrojonej w kosteczkę ugotowanej w rosole marchewki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *