Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Roladki ze schabu

 

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
  • ½ kg piersi z kurczaka
  • 25 dkg szynki gotowanej
  • ½ szklanki śmietany 36%
  • 2 jajka
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich i laskowych
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 100 ml śliwowicy
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:
Oczyścić mięso z błonek, ostrzem noża na całej długości schabu robimy dziurę i napełniamy namoczonymi uprzednio w śliwowicy śliwki.  Mięso z kurczaka mielimy przez maszynkę dodajemy śmietanę, jajka, i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podpiekamy w piekarniku orzechy włoskie i laskowe na lekki brąz. Siekamy razem ze skórką pomarańczowa i dodajemy do musu , wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Na folii aluminiowej wysmarowanej tłuszczem układamy na zakładkę plastry szynki i rozsmarowujemy przygotowany mięsny mus. Na nim rozkładamy nadziany śliwkami schab. Zawijamy ściśle za pomocą folii i formujemy roladę. Zapinamy wykałaczkami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika o temperaturze 180 stopni i zapiekamy około 15 minut. Wyjmujemy na półmisek i kroimy w szerokie plastry. Dekorujemy listkami sałaty.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *