Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Roladki wieprzowe

 

Składniki:

  • 50 dkg grubego schabu
  • 5 dkg orzechy nerkowca
  • 10 dkg śliwek
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • jajka
  • tarta bułka
  • mąka
  • olej
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Przygotować farsz. Orzechy nerkowca posiekać, śliwki wydrylować, drobno pokroić. Na odrobinie oleju zezłocić orzechy, dodać śliwki, przesmażyć na masę stale mieszając, dodać posiekaną drobno natkę pietruszki, przyprawić odrobiną soli i pieprzu. Schab pokroić na cienkie kotlety, delikatnie rozbić, przyprawić. Każdy kotlet posmarować masą śliwkową, zwinąć w rulon, spiąć wykałaczkami, panierować w mące, jajku i bułce tartej. Usmażyć na złoty kolor ze wszystkich stron. Dopiec w piekarniku. Podawać z ogórkami, grzybami lub pieczarkami z patelni, ziemniakami piure lub frytkami.   

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *